Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft.

SZOROSPATAKI SZABADIDŐ ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONTBAN ÚJ ÖKOTURISZTIKAI FOGADÓÉPÜLET KIALAKÍTÁSA

Támogatási szerződés száma: TOP-1.2.1-16-NG1-2019-00018

Szorospataki Szabadidő és Ifjúsági Központban új ökoturisztikai fogadóépület kialakítása. 
  
 A projekt a Mátra keleti oldalának két meghatározó települését, Pásztót és Bátonyterenyét érintő ökoturisztikai fejlesztésére irányul, amelynek célja a gyalogosan és kerékpárral túrázok pihenőhelyeinek, célállomásainak egységes fejlesztése, hálózatba szervezése. Ez az érintett helyszínek fizikai környezetének fejlesztésén túl egy interaktív térkép alapú turisztikai információs rendszer alkalmazás kifejlesztésével történik.
 A fejlesztést a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság valósítja meg, amely a Bátonyterenye Városi Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cége. A projektgazda a fejlesztést a két érintett településen az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanokon valósítják meg a Bátonyterenye Városi Önkormányzat, illetve a Pásztó Városi Önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata alapján. A projektgazda a projekt műszaki-szakmai tartalmának megvalósítása mellett a projektmenedzsment feladatokat is ellátja.
 A projektben az alábbi projektelemek kerülnek megvalósításra:
 1. Szorospataki Szabadidő és Ifjúsági Központ (Bátonyterenye)
 A szabadidőközpont területén egy új ökoturisztikai fogadóépület kerül kialakításra. Az épületben helyet kap egy olyan többfunkciós terem, amely információs pontként és pihenőhelyül szolgál az ide látogatók számára, de alkalmas lesz csoportok fogadására, étkeztetésére is. Emellett a szükséges kiszolgáló helyiségek kerülnek még létesítésre. A központ lehetőséget biztosít a zuhanyzásra, átöltözésre, csomagok megőrzésére, ezáltal a látogató központ a mátrai túrák ideális induló- vagy célállomása lehet.
 Az épület mellett még elhelyezésre kerül egy turisztikai információs tábla, illetve egy külső pihenőhely (asztal, 2db pad, szeméttároló, kerékpártároló).
 2. Városközpont információs pont (Bátonyterenye)
 A település központjában egy turisztikai információs tábla kerül kihelyezésre, amely a településre autóval vagy tömegközlekedéssel érkezők számára nyújt tájékozódási lehetőséget, elsődlegesen a Szorospataki látogatóközpont eléréséről, emellett a település és a környék egyéb attrakcióiról is tartalmaz információkat.
 3. Mátrakeresztes pihenőhely (Pásztó)
 Mátrakeresztes önálló településrész, amely Pásztó és Mátraszentistván-Galyatető között helyezkedik el hegyvidéki környezetben. A pihenőhely a főút és az Ágasvárra vezető út kereszteződésében egy patak melletti tisztáson kerül kialakításra. Az itt megvalósuló fejlesztés tartalma egy 2,50x3,00m befoglaló méretű turisztikai információs tábla és pihenőhely (asztal, 2db pad, szeméttároló, kerékpártároló), fedett nyársaló és 1 db akadálymentes parkoló létesítése.
 4. Hasznos pihenőhely (Pásztó)
 A pihenőhely Pásztó egyik városrészében, Hasznoson kerül kialakításra szintén egy patak melletti meglévő zöldfelületen, a Mátrába tartó turistaút mellett. A területen elhelyezésre kerül egy információs tábla, asztal, 2 db pad, szeméttároló és kerékpártároló, valamint kialakításra kerül egy akadálymentes parkoló, továbbá a pihenőhely belső közlekedési útjai.
  
 5. Muzsla pihenőhely (Pásztó)
 Muzsla szintén Pásztóhoz tartozó városrész, az itt megvalósul fejlesztés tartalma megegyezik a Hasznosnál bemutatottakkal.
 6. Interaktív térkép alapú turisztikai információs rendszer
 A projekt részeként kifejlesztésre kerül egy mobil applikáció és web alapú felület, amely online alapú téradat és tartalomkezelési technológia segítségével a térség számára lehetővé teszi értékeinek közvetítését. Az alkalmazás használatakor a látogatók számára az útvonalak mellett megjelennek a számukra hasznos információk (attrakciók, turisztikai szolgáltatók, egyéb információk, aktuális hírek), amely hozzájárul a desztináció jobb megismeréséhez, a látogatói élmények fokozásához, többlet szolgáltatások igénybevételéhez.
 A fent bemutatott fejlesztési elemekkel a projekt az alábbi célok elérését tervezi:
 •          A térség ökoturisztikai értékei hasznosításához szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése: látogatóközpont kialakítása.
 •          Környezetbe illő pihenőhelyek létesítése.
 •          Komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások.
 •          Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása.
  
 A projekt közvetett céljai:
 •          Ismertség, a turisztikai vonzerő hatókörének növelése, ökoturisztikai együttműködési potenciál növelése;
 •          A térség turisztikai kínálatának kiegészítése és színesítése, színvonalának emelése, hálózati jelleg, illetve a turisztikai szolgáltatások komplexitásának erősítése;
 •          Turizmusban érintett térségi vállalkozások és egyéb szervezetek közötti együttműködés, közös fellépés erősítése;
 •          A térségi kereskedelmi és magánszálláshelyek vendégéjszakáinak számának emelkedése;
 •          Helyi termékek értékesítése;
 •          A projekt megvalósításán keresztül a térség lakói számára új munkahelyek létesítése.
 
 
 
 TOP-1.2.1-16-NG1-2019-00018
 Kedvezményezett neve: Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft.
 Projekt címe: Szorospataki Szabadidő és Ifjúsági Központban új ökoturisztikai fogadóépület kialakítása.
 Pályázati azonosító: TOP-1.2.1-16-NG1-2019-00018
 Támogatás összege: 217 997 047 Ft
 Támogatási intenzitás: 100 %
 Projekt záró időpontja: 2022.08.31.